معرفی تعاونی

شرکت تعاونی تولیدی توزیعی کارکنان فولاد خوزستان در یک نگاه

معرفی:

شرکت تعاونی تولیدی توزیعی کارکنان فولاد خوزستان در تاریخ ۲۲/۰۹/۱۳۵۵ تحت شماره ثبت ۷۲۸ در اداره ثبت شرکتها و موسسات شهرستان اهواز ثبت و تشکیل شد. محور اصلی فعالیت آن در زمان تاسیس، تامین کننده کالاها و اقلام مصرفی اعلام شده بود.

براساس ماده ۶ اساسنامه تعاونی، ویرایش و مصوب مورخ هفدهم اردیبهشت ماه یکهزاروسیصد و نود و سه، مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان در تاریخ ۳۱/۰۲/۱۳۹۳ که طی نامه شماره ۱۴۴۹۹/۳۱ مورخ ۰۵/۰۳/۱۳۹۳ به دفتر ریاست مجلس شورای اسلامی واصل و بمنظور اجرای مفاد به دستگاه‌های ذیربط ابلاغ گردیده:

ماده ۶- مرکز اصلی عملیات تعاونی شهرستان اهواز و نشانی دفتر مرکزی آن کیلومتر ۱۰ جاده اهواز-بندرامام خمینی(ره)، واقع در منازل سازمانی ۲۰۰ دستگاه شرکت فولاد خوزستان است.

هیأت مدیره می‌تواند اقدام به تغییر دفتر مرکزی، ایجاد شعب و دفاتر نمایندگی در سایر نقاط داخل و خارج از کشور نموده و یا در صورت لزوم در مورد تغییر آن اقدام کند، در این صورت می‌بایست موضوع را به مرجع ثبت تعاونی اعلام تا نسبت به ثبت آگهی آن در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی اقدام گردد یک نسخه از آگهی مزبور توسط هیأت مدیره باید حسب مورد به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و یا اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان محل مرکز اصلی تعاونی ارسال گردد.

 

در ماده هفت الی ۱۰ این اساسنامه آمده است:

ماده ۷- سرمایه اولیه تعاونی مبلغ ۲۸۳،۰۰۰ ریال است که به ۲۸۳ سهم ۱۰۰۰ ریالی، منقسم گردیده است، مبلغ……. ریال آن نقداً توسط اعضا پرداخت و مبلغ……. ریال آن توسط…….. (دستگاه‌های موضوع ماده ۱۷ قانون بخش تعاونی در صورتی که شرکت تعاونی باشند، باید نام آن نوشته شود) تأمین و معادل……… ریال نیز بصورت آورده غیر نقدی توسط اعضا (دستگاه‌های موضوع ماده ۱۷ قانون)…..
تقویم و به تعاونی تسلیم و مابقی در تعهد اعضا میباشد.

 

ماده ۸- هر یک از اعضای تعاونی باید حداقل معادل یک سوم مبلغ اسمی سهامی را که خریداری نموده‌اند در موقع تأسیس تعاونی پرداخت کند.

تبصره:  اعضا مکلفند ظرف مدتی که مجمع عمومی عادی تعیین می‌کند و از دو سال تجاوز نخواهد کرد مبلغ پرداخت نشده سهام خود را تأدیه نمایند.

ماده ۹- تعداد سهام اعضا برابر است مگر اینکه مجمع عمومی عادی تصویب نماید که بعضی از اعضا سهم بیشتری خریداری نمایند، در هر حال حداکثر سهم خریداری هر عضو از ۵ درصد کل سهام نباید تجاوز کند.

ماده ۱۰- سهام تعاونی با نام و غیرقابل تقسیم است و انتقال آن به اعضا یا متقاضیان عضویت واجد شرایط جدید با موافقت هیأت مدیره و با رعایت سقف موضوع ماده ۹ مجاز می باشد.

 

 

در فصل دوم اساسنامه فصل دوم- درباره مقررات مربوط به عضویت ذیل ماده ۱۲ آمده است :

ماده ۱۲- عضویت در تعاونی برای کلیه واجدین شرایط اعم از اشخاص حقیقی و یا حقوقی غیردولتی که نیاز به خدمات تعاونی داشته باشد آزاد است :

الف – شرایط عمومی

  • تابعیت جمهوری اسلامی ایران
  • عدم ممنوعیت قانونی و حجر
  • عدم عضویت همزمان در تعاونی مشابه
  • ” درخواست کتبی عضویت و تعهد رعایت مقررات اساسنامه و خرید حداقل تعداد۲۴٫۳۱۸ سهام تعلق گرفته به اعضا از سهام تعاونی”

ب- شرایط اختصاصی

ب – ۱  : کلیه کارکنان و کارگران رسمی، قراردادی شاغل و بازنشسته شرکت فولاد خوزستان و تعاونی تولیدی توزیعی کارکنان فولاد خوزستان و افراد تحت تکفل هر عضو متوفی تا  زمانیکه شرایط قانونی تکفل آنها باقی است.

تبصره۱ :  احراز شرایط عضویت هر متقاضی به عهده هیأت مدیره است، ضمن اینکه هیچ گونه تبعیض یا محدودیتی برای عضویت نباید وجود داشته باشد مگر به سبب عدم کفایت امکانات و ظرفیت تعاونی.  هیأت مدیره مکلف است در مواردی که متقاضیان فاقد هر یک از شرایط مذکور باشند، درخواست عضویت آنها را رد کند.

 

ماده ۱۳– مسئولیت مالی اعضا در تعاونی محدود به میزان سهم آنان می باشد مگر آنکه در قرارداد ترتیب دیگری شرط شده باشد.

تبصره: مسئولیت دستگاه‌های عمومی تأمین کننده سرمایه تعاونی (موضوع ماده ۱۷ قانون) به میزان سرمایه متعلق به آنان می‌باشد مگر در قرارداد ترتیب دیگری شرط شده باشد.

 

با درنظر گرفتن موارد قانونی ذکر شده ادامه تاریخچه شرکت تعاونی تولیدی توزیعی کارکنان فولاد خوزستان را به استناد تاریخ شفاهی بنقل از ریاست محترم هیأت مدیره تعاونی جناب آقای علی جهان‌بین، با هم مرور می‌کنیم:

 

شروع بکار و تاسیس شرکت تعاونی در دهه ۵۰ شمسی با نام اولیه “شرکت تعاونی‌ مصرف‌ کارگران مجتمع‌ فولاداهواز” بود، این تعاونی تا سالها بعنوان یک فروشگاه مرکزی به کارکنان شرکت فولاد خوزستان خدمات فروشگاهی ارائه می‌کرد.

شرکت تعاونی اولیه به همین منوال به پیش می‌‌رفت تا در سال ۱۳۸۲ به یک تحول در روند ادامه حیات خود رسید.

در این سال به ابتکار آقای عباس وردی‌نژاد مدیرعامل وقت شرکت فولاد خوزستان تحول تازه‌ای با هدف ایجاد منفعت مستمر و تقویت انگیزه برای اعضای تعاونی که از کارکنان فولاد بودند رقم خورد.

براساس طرح مدیریت فولادخوزستان، یک شرکت سرمایه‌گذاری بنام “شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه فولاد جنوب” در زیرمجموعه تعاونی تاسیس گردید. به فراخور نیازهای فنی اجرایی فولاد خوزستان تعدادی شرکتهای تحت پوشش سرمایه‌گذاری نیز ایجاد شدند که هرکدام در یک یا چند زمینه تخصصی بمنظور تامین نیازهای شرکت معظم فولادخوزستان آغاز بکار نمودند.

تمامی این شرکتهای تحت‌پوشش عمدتا با مدیریت و بکارگیری نیروهای زبده فولادی که یا بازنشسته یا مامور به خدمت شدند، حوزه وسیعی از عملیات تامین برای فولاد را برعهده گرفتند.

همزمان در نیمه‌های دهه هشتاد، با نهایی شدن اصل ۴۴ قانون اساسی کشور و در ارتباط با واگذاری بخشی از فعالیت‌های دولت به بخش خصوصی، روند فعالیت شرکت مادرتخصصی سرمایه‌گذاری و توسعه فولاد جنوب گسترش یافت و شرکتهای جدیدی برحسب نیاز در زیرمجموعه آن ایجاد و به عرصه فعالیت وارد شدند.

همکاری فولاد خوزستان با شرکت سرمایه‌گذاری یک رویکرد و استراتژی مدیریتی بود که با هدف توسعه اشتغال و سوددهی در زیرمجموعه تعاونی اتخاذ شده بود و عملا باعث میشد بخش اعظم تحول تعاونی مصرف اولیه بسوی تعاونی تولیدی توزیعی کارکنان امکان‌پذیر و مثمر ثمر باشد. ثمری که طعم خوشایند شکوفایی آن، تا همین امروز ذائقه آحاد کارکنان شاغل و بازنشستگان فولاد خوزستان و خانواده بزرگ فولاد را شیرین ساخته و می‌سازد.

به هر ترتیب از آن پس، فعالیتهای متعددی در زمینه های گوناگون به زیرمجموعه تعاونی یعنی شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه فولادجنوب واگذار گردید. کار در زمینه های مشاوره مهندسی، حمل و نقل ریلی و جاده‌ای، سیستم‌های تعمیر و نگهداری، تجارت داخلی و خارجی، کشتیرانی، خرید و فروش و احداث کارخانجات و اجرای تمام عیار طرح‌های توسعه‌ای فولاد و دهها مورد دیگر به مجموعه شرکت‌های تحت پوشش واگذار و اجرا شد به این ترتیب یک مجموعه کامل در زمینه تامین نیازهای اساسی فولاد خوزستان شکل گرفت.

از آنجا که پیش بینی می‌شد درآمد کارکنان شاغل بهنگام بازنشستگی بدلیل مشکلات خاص صندوق فولاد با کاهشی نزدیک به پنجاه درصد نسبت به زمان اشتغال روبرو شود و خانواده‌ها تحت فشار اقتصادی قرار گیرند، ابتکار یاد شده را باید تدبیر بموقع و دوراندیشی مدیریتی در فولاد خوزستان بحساب آورد که هم برای شاغل حال حاضر شرکت معظم فولاد خوزستان ایجاد و تقویت انگیزه می‌کند و هم مایه امیدواری و کمک هزینه‌ای چشمگیر در کنار مستمری بازنشستگان در اختیار قرار داده و گشایشی در اوضاع اقتصادی خانوارها برای خانواده بزرگ فولاد فراهم میسازد.

براساس روند تاریخی شکل‌گیری و فعالیت شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه فولاد جنوب بعنوان زیرمجموعه تعاونی میتوان گفت هدف و نیت اصلی در این ابتکار مدیریتی، چیزی بجز کمک به سودآوری تعاونی درجهت آسایش خانواده بازنشستگان و تقویت انگیزه و دلبستگی کارکنان به شرکت فولاد خوزستان نبوده است.

خوشبختانه در یک روند مثبت دیگر با ایجاد امکان واگذاری سهام طی دو سه سال اخیر، تعداد کثیری از شاغلین محترم به جمع اعضای تعاونی با شرایط آسان وارد و خانواده‌های بیشتری از امتیازات مالی سهامدار شدن شاغلین جدید برخوردار گردیده‌اند که هدف از تشکیل و مسیر تاریخی تعاونی همچنین بوده است.